Fråga 2020/21:447 Ytterligare resurser till polisen

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I Aktuellt den 11 november redovisades utvecklingen över antalet skjutningar i Sverige. Det är sannerligen en dyster utveckling, och det som verkligen satte fokus på hela situationen är det faktum att barn i tolvårsåldern är oroliga för att bli skjutna.

Reportaget tog sin utgångspunkt från den flicka som dödades tidigare i år och där barn i samma ålder intervjuades. Någonting har gått riktigt snett i vårt samhälle när barn oroar sig för att bli skjutna. I ett land som Sverige borde det inte finnas i barns tankebanor att de riskerar att bli skjutna på öppen gata.

Statistiken i reportaget talar dock sitt tydliga språk, och antalet skjutningar från januari till oktober i år var hela 315 stycken. Samma period 2019 var antalet skjutningar 267 stycken. Under samma period dödades 37 personer i år mot 31 personer 2019. Trenden är oroväckande, och det finns i dagsläget ingenting som tyder på att antalet skjutningar kommer att minska.

Samhällets främsta uppgift är att skydda sina medborgare, och här kan vi konstatera att det uppdraget har misslyckats. I annat fall skulle inte skolbarn känna en oro för att bli skjutna! Regeringen har som ambition att öka antalet poliser, och det är naturligtvis bra, men vi kan konstatera att de kriminella tar allt större plats i samhället, och den utvecklingen måste brytas. Regeringens lösning på problemet är uppenbarligen inte tillräcklig då otryggheten i samhället får barn att känna oro för att dödas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att stärka polisen och övriga rättsväsendet i kampen mot de kriminella?