Fråga 2020/21:445 Skydd av Sveriges säkerhet

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För snart ett år sedan, den 29 november 2019, biföll riksdagen Moderaternas yrkande om att regeringen skyndsamt bör se över möjligheten för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten att överklaga beviljande eller återkallande av tillstånd till regeringen när det är motiverat utifrån Sveriges säkerhet.

Beslutet innebar att regeringen skulle vara högsta avgörande instans för ärenden som berör rikets säkerhet. Det huvudsakliga skälet till detta är att det är regeringen som har ansvaret för rikets säkerhet och inte våra domstolar.

För knappt en månad sedan, den 20 oktober 2020, beslutade Post- och telestyrelsen att de kinesiska telekomleverantörerna Huawei och ZTE inte kommer att få användas i det svenska 5G-nätet. Skälet till detta var att både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ansåg att rikets säkerhet var i fara om deras utrustning tilläts i näten. PTS summerar det så här i ett pressmeddelande: ”För att omhänderta Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens bedömningar har PTS formulerat tillståndsvillkor som syftar till att skydda Sveriges säkerhet.”

Nu (den 9 november 2020) häver förvaltningsrätten beslutet – åtminstone tillfälligt – genom inhibition, och PTS stoppar tills vidare auktionen som skulle inledas den 10 november.

Hade regeringen hörsammat riksdagens tillkännagivande hade vi haft en annan ordning på plats, där regeringen varit slutlig instans och fler faktorer hade kunnat vägas in när ett avgörande fälls. Vi lever i en tid när vår omvärld är alltmer orolig och Sveriges säkerhet är under hot. Kinas höjda tonläge mot bland annat Sverige kan inte ha undgått någon. Att då inte agera på riksdagens beslut förefaller mycket märkligt.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att Sveriges säkerhet inte hotas om Huaweis och ZTE:s utrustning tillåts i de svenska telekomnäten?