Fråga 2020/21:444 Utförsäkring av coronasjuka

av Kenneth G Forslund (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Efter ett drygt halvår med covid-19-pandemin och många som insjuknat i Sverige och lyckligtvis blivit friska finns det en grupp som inte blir helt friska. Några tycks ha drabbats av vad som skulle kunna kallas långtidscovid, och andra drabbas av efterverkningar av sjukdomen som gör att de fortfarande efter lång tid inte är fullt arbetsföra.

Nu har människor som varit sjuka i mer än 180 dagar börjat utförsäkras av Försäkringskassan. Det handlar till exempel om människor som tillfrisknat från covid-19 men har kvardröjande effekter av sjukdomen som gör att de ännu inte klarar att arbeta mer än deltid.

Försäkringskassan anser att arbetsförmåga inte bedöms vara nedsatt på grund av sjukdom i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden. Detta meddelas till exempel undersköterskor, ett ganska vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden, som kämpar för att jobba 50 procent och närmar sig att kunna gå upp till 75 procent för att senare förhoppningsvis kunna börja jobba full tid.

Det är helt orimligt att människor som är långtidssjuka eller på väg tillbaka efter ett långt sjukdomsförlopp drabbas av detta. Exemplen ovan är helt omotiverade utförsäkringar av personer som faktiskt kommer att kunna komma tillbaka i arbete om de ges mer tid.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Hur tänker statsrådet komma till rätta med utförsäkringen av covid-19-sjuka och tidigare covid-19-sjuka som är tillbaka i deltidsarbete?