Fråga 2020/21:443 Svenska Spels konkurrens med ATG

av John Weinerhall (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sedan omregleringen av spelmarknaden har Aktiebolaget Trav och Galopp inte längre monopol på att erbjuda vadslagning på hästkapplöpning. Såväl inför som efter ikraftträdandet av den nya spellagen den 1 januari förra året har hästnäringen känt en stor oro för den framtida finansieringen. Även om hästnäringen ännu inte har sett minskad finansiering som resultat av ny konkurrens finns det orosmoln.

Ett av orosmolnen för hästnäringens framtida finansiering är statens eget spelbolag Svenska Spel. Det statliga spelbolaget har för en tid sedan börjat erbjuda spel på hästar. Att staten erbjuder spel på hästar och lockar spelare från svenska tävlingar utan att några pengar går tillbaka till hästnäringen är olyckligt. Inte minst när staten genom avtal med ATG kräver att de bidrar till hästnäringen och forskning på området.

Till skillnad från den övriga idrotten i Sverige finansieras inte hästnäringen genom offentliga bidrag och rättighetsintäkter. Travet och galoppen är helt beroende av pengarna som ATG tack vare spelintäkter betalar till dem. Rimligtvis borde därför Svenska Spel antingen få betala till hästnäringen, alternativt genom ägardirektiv inte tillåtas att erbjuda vadslagning på hästar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur tänker statsrådet agera för att tillse att staten inte genom osund konkurrens äventyrar hästnäringens ekonomiska förutsättningar?