Fråga 2020/21:441 Kompensation till näringsidkare med anledning av förbudet mot alkoholförsäljning

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Besöksnäringen har genomgående under pandemin tillhört de näringar som drabbats allra hårdast som en konsekvens av restriktioner och lagar för att minska smittspridningen. Det har också skett som en konsekvens av minskad utländsk turism och förändrade beteendemönster hos den inhemska befolkningen. Tyvärr ser de ännu inte ljuset i tunneln utan är fortfarande hårt ansatta, och de nyligen annonserade rekommendationerna för en rad regioner har naturligtvis förvärrat situationen.

Många inom näringen vittnar om att de sannolikt inte förmått undvika konkurs ifall de inte kunnat ta del av de breda stödåtgärder som, efter ett ihärdigt arbete från oppositionspartierna, strösslats över näringslivet – inte minst korttidspermitteringar, sänkta arbetsgivaravgifter och omställningsstödet. Det är naturligtvis bra att stödåtgärder kom på plats även om man kan kritisera regeringen för att agerat saktfärdigt och snålt i relation till jämförbara stater. Det har därutöver varit direkt nödvändigt att återkommande förlänga en rad stödåtgärder varför vi stått bakom detta.

Med detta sagt kan dock konstateras att regeringens nya förslag om förbud av försäljning av alkohol efter klockan 22 på kvällen och krav om att serveringsställen stänger senast 22.30 riskerar att utgöra nådastöten mot berörda delar inom besöksnäringen. Förbudet föreslås gälla mellan den 20 november och den 28 februari. Regeringen föreslår alltså med andra ord att under hela tre månader beröva berörda näringsidkare på deras försäljning av de produkter som genererar högst marginal och ofta står för den huvudsakliga andelen av vinsten i bolaget.

Jag har viss förståelse för regeringens motivering till alkoholförbudet men inser samtidigt att det, vid implementering, måste kombineras med ett riktat stödpaket åt de näringsidkare som innehar serveringstillstånd och vars verksamhet annars riskerar att gå under.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att kompensera de näringsidkare som kommer att drabbas av regeringens förbud av alkoholförsäljning efter klockan 22.00 under perioden 20 november till 28 februari?