Fråga 2020/21:440 Situationen för personer med obesitas

av Ulrika Jörgensen (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tyvärr kan vi nog alla befara att covid-19 kommer att ge oss många tuffa månader framöver. Personer som lever med obesitas är i riskzonen, och patientorganisationen kan konstatera att personer med obesitas har åsidosatts under denna utmanade tid samt att kirurgin nedprioriterats och skjutits på framtiden. Även att få besöka primärvården och specialistvården är svårt. Att kirurgin nedprioriteras kan det finnas viss förståelse för, men kirurgi är inte den enda behandlingen för denna grupp. En bra obesitasvård är livsstilsbehandling, läkemedelsbehandling och kirurgisk behandling. Socialstyrelsen utarbetar riktlinjer för behandling av obesitas, men dessa kommer först till sommaren 2021.

Läkemedelsverket, som är en myndighet under Socialdepartementet, har medicinskt godkänt läkemedel för att behandla obesitas. En annan statlig myndighet, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, tillåter inte att dessa godkända läkemedel ingår i högkostnadsskyddet. Två olika läkemedel för obesitasbehandling har fått avslag. Ett av dessa finns i högkostnadsskyddet för patienter med typ 2-diabetes, vilket är en sjukdom som i stor utsträckning orsakas av att en patient har levt med obesitas under en längre tid. Detta innebär att en evidensbaserad vård för personer som lever med obesitas blir fullt tillgänglig antingen först när sjukdomen har gått väldigt långt och man har hunnit bli allvarligt sjuk eller om man har egna ekonomiska förutsättningar att söka vård. Tillgången till en effektiv behandling som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet får inte hindras av den egna ekonomin.

Vi måste alla hjälpas åt i dessa svåra tider; alla måste ta ansvar, så även TLV.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vad tänker socialministern göra för att TLV, framför allt under denna tid, ska tillåta medicinskt godkända läkemedel för obesitas att ingå i högkostnadsskyddet?