Fråga 2020/21:439 Hälsofrämjande och förebyggande insatser

av Ulrika Jörgensen (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hälsofrämjande och förebyggande insatser har aldrig varit viktigare än nu att både genomföra och satsa på. Rapport på rapport inkommer om att våra barn blir mer och mer stillasittande samt att fetma och övervikt är ett växande problem i vårt samhälle.

I maj tillsatte regeringen en nationell samordnare med målet att vända utvecklingen med ökad fetma och övervikt genom att föreslå åtgärder som främjar fysisk aktivitet. I oktober fick den nationella samordnaren sparken.

Nu kan vi ta del av att regeringen i stället har beslutat att tillsätta en kommitté för uppdraget. Under frågestunden den 22 oktober ställde jag en fråga till socialministern om regeringen nu skulle ta ett helhetsgrepp för att vända utvecklingen med ökad fetma och övervikt, där både kostvanor och fysisk aktivitet inkluderas. Svaret jag fick var nej; uppdraget kommer inte att ändras.

I uppdraget som kommittén har fått ingår det att lämna förslag på metoder och åtgärder som främjar fysisk aktivitet, och det är bra, men det framkommer inte att målet med uppdraget är att vända utvecklingen med ökad övervikt och fetma.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

Ser inte socialministern längre ett behov av samhällelig kraftsamling för att vända trenden med ökad övervikt och fetma?