Fråga 2020/21:436 Handelskriget mellan Australien och Kina

av Tobias Andersson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kina uppträder alltmer aggressivt gentemot Australien. I förra veckan stoppades import från Australien på bland annat vin, koppar och kol. I bakgrunden finns Australiens nej till att släppa in Huawei i landets säkerhetskänsliga 5G-nät.

Kinesernas agerande kan i framtiden drabba Sverige och andra länder i EU som gör en liknande säkerhetsbedömning som Australien gjort. Det visar om inte annat det uttalande Kinas Sverigeambassadör avgett efter att svenska myndigheter avvisat Huaweis och ZTE:s deltagande i utbyggnaden av våra nät.

Min uppfattning är att regeringen måste förmå EU att agera, gärna inom ramen för WTO och/eller tillsammans med USA, för att Australien inte ska stå ensamt mot Kina. Sverige ska inom såväl EU som i internationella forum verka för en öppen och fri handel och för att motverka protektionism. Sverige ska alltid eftersträva en rättvis global handel.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder är regeringen villig att vidta för att sätta press mot Kina och stötta Australien i handelskonflikten med Kina?