Fråga 2020/21:435 Skatten på kläder och skor

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Antalet personer som diagnostiserats med covid-19 stiger återigen, och allt tyder på att Sverige går från ett något bättre läge till det sämre. I takt med ökad smittspridning skärper också Folkhälsomyndigheten sina råd till allmänhet och län. Bland annat rekommenderas att allmänheten skall undvika köpcentrum.

Detta är naturligtvis något som drabbar handeln som redan var i ett pressat läge innan de nya råden kom. Stilindex från Svensk Handel visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 13,0 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 19,5 procent under månaden.

Det sista den här branschen behöver är en ny straffskatt på de varor de säljer. Men det är precis vad regeringen nu förbereder. Utredningen Skatt på modet – för att få bort skadliga kemikalier (SOU 2020:20) och dess remissvar bereds nu på Regeringskansliet. Siktet är inställt på att införa skatten 2022.

Jag har full förståelse för att utredningens förslag bereds, men samtidigt kan det konstateras att det är en hårt ansatt bransch. Många näringsidkare har, med nöd och näppe, lyckas hålla huvudet över vattnet under pandemin, bara för att nu aktivt tryckas under vattenytan av finansministern och regeringen.

Regeringen har redan, givet sin formulering i budgetpropositionen, bundit sig till att implementera skatten oavsett dess konsekvenser. Varför? Kan inte regeringen vara storsint nog att inse att det är ett dåligt förslag och ändra sig? Konsumenterna och den berörda näringen förtjänar att få veta. 

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att implementera skatten oavsett konsekvenserna, och om så är fallet hur ämnar ministern kompensera berörda delar av näringslivet?