Fråga 2020/21:428 En ny förlängning av dispens från YKB

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Pandemin har åter tagit fart i vårt samhälle, och smittspridningen ökar dramatiskt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är tydliga: människor ska hålla social distans och inte resa, varken inom sin egen region eller över regiongränser. Detta får konsekvenser för landets yrkesförare eftersom det bland annat innebär svårigheter att slutföra det lagstadgade kravet på 35 timmars YKB-utbildning inom föreskriven tid.

Tidigare i år fanns ett tidsbegränsat undantag som underlättade den akuta situationen under sommaren. År 2021 kommer däremot en stor del av yrkesförarna med C och CE på sitt körkort att vara tvungna att avsluta sina 35 timmar någon gång under våren. Det rör sig om en stor grupp människor som måste få sin utbildning genomförd före september. Det är en gigantisk utmaning att klara av alla dessa utbildningar i ett normalfall, men nu har vi dessutom en pandemi som mer eller mindre har stoppat möjligheten till utbildningar.

I dagsläget ser vi ingen ljusning när det gäller pandemin och det är väl troligt att vi har restriktioner en stor del av våren 2021. Då uppstår en mycket svår situation för hela transportbranschen, nämligen en omfattande förarbrist. Om inte förarna kan få sin utbildning i tid eller regeringen meddelar en dispens kommer stora delar av transportnäringen att stanna.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att återigen införa en dispens från kravet på genomförd repetitionsutbildning gällande YKB?