Fråga 2020/21:422 Israels användning av administrativa frihetsberövanden

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 2 november arresterades feministen och människorättsaktivisten Khitam al-Saafin av israelisk militär i sitt hem i Beitunia, strax utanför Ramallah. Trots att det nu gått över en vecka har inte israeliska myndigheter presenterat några anklagelser mot henne. Det är inte första gången al-Saafin utsätts för en liknande behandling. År 2017 tvingades hon tillbringa månader i förvar utan att några anklagelser eller bevis lades fram.

Enligt Amnesty International använder sig Israel flitigt av så kallade administrativa frihetsberövanden, det vill säga arresteringar som beordrats av myndigheter utan att rättssystemet först prövat ärendet. I slutet av augusti 2020 var 355 palestinier föremål för denna form av frihetsberövande, enligt den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

Amnesty rapporterar återkommande om att palestinier nekas rätt till en rättvis rättegång. Många gånger förhörs de intagna utan att deras advokat får närvara. Palestinier ställs ofta inför militärdomstolar trots att de är civila. De allvarligaste rapporterna vittnar om utbredd tortyr i de israeliska fängelserna. Misshandel, hot om repressalier mot den intagnes familj, förhindrande av sömn och elchocker är enligt Amnestys uppgifter vanligt förekommande. Även arresteringar av barn förekommer. Israel visar tydligt att man varken värnar rättssäkerhet eller demokratiska värderingar.

Sveriges regering uppger att man strävar efter att utveckla relationerna med Israel, inte minst genom ökad handel och näringslivsfrämjande verksamhet. Jag förutsätter att regeringens ambitioner om att utveckla relationerna med Israel går hand i hand med krav på att respektera rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Utrikesminister Ann Linde talar varmt om Agenda 2030. Mål 16 handlar bland annat  om att främja rättssäkerheten på nationell och internationell nivå samt säkerställa lika tillgång till rättvisa för alla.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur agerar ministern och Sveriges regering mot Israels rättsvidriga så kallade administrativa frihetsberövanden?