Fråga 2020/21:421 Brist på riktade satsningar till resebranschen

av Alexandra Anstrell (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Redan i våras lyfte EU-kommissionen vikten av en strategi för att få fart på turismen i Europa under 2020 och framöver. Nu är UD:s reserestriktioner förlängda fram till 31 januari för destinationer utanför EU. Mitt i en pågående pandemi är det förståeligt att vi har tuffa reserestriktioner.

Något som är mindre förståeligt – helt oförståeligt, faktiskt – är varför en hel bransch i Sverige, resebranschen, lämnas helt åt sitt öde. Regeringen har inte infört några speciella stöd till en bransch som i stort sett haft näringsförbud sedan i våras.

Regeringen har beslutat om riktade direktstöd till andra, exempelvis kultursektorn, men valt att rösta nej till den självfinansierande resefond som Moderaterna tidigare föreslagit att införa för resebranschen. De generella stöden räcker inte när en bransch mer eller mindre har näringsförbud under en oviss framtid.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

 

Delar ministern EU-kommissionens uppfattning att det är viktigt att få fart på turismen efter pandemin och i så fall, avser ministern att agera för att resebranschen ska få riktade ekonomiska satsningar med anledning av corona?