Fråga 2020/21:418 Regelbunden uppföljning av våld mot barn

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

I ett pressmeddelande från regeringen nyligen aviserades att förekomsten av våld mot barn i Sverige ska kartläggas samt att Stiftelsen Allmänna Barnhuset tilldelas medel för detta. Samarbete ska ske med Karlstads universitet.

Kartläggning av våld mot barn är viktigt. I pressmeddelandet anges att tidigare undersökningar ska följas upp, men nytt blir att även undersöka attityder mot våld och riskfaktorer. Kroppslig bestraffning och annan kränkning av barn har studerats kontinuerligt under lång tid. Barnombudsmannen arbetar med ämnet. Det gör även Stiftelsen Allmänna Barnhuset, vilken exempelvis fick ett regeringsuppdrag om kartläggning 2016.

Det vore bra att få regeringens beskrivning mer i detalj av vad som i övrigt skiljer denna nya kartläggning från tidigare undersökningar och nu pågående arbete kring våld mot barn. För att kartläggningar och statistik ska vara användbara är det önskvärt att likvärdiga undersökningar utförs regelbundet. Detta även för att på ett bra sätt kunna följa upp det som tidigare gjorts.

Tyvärr har just regelbundna undersökningar på många sätt saknats om man med regelbundna menar årliga, eller åtminstone återkommande, likvärdiga undersökningar med avsikt att visa statistik och utveckling på området.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Är avsikten är att undersökningarna framöver ska vara regelbundet återkommande och ge underlag för statistik på området?