Fråga 2020/21:415 Skärpt granskning av statliga bidrag

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Statliga bidrag ska gå till föreningar som respekterar demokratin i Sverige. Dock framkommer det alltför ofta att statliga bidrag går till föreningar som motarbetar demokratin, vilket är mycket allvarligt både för samhällets utveckling och för respekten för hur skattebetalarnas pengar används.

Nyligen avslöjade Kvällsposten att den statliga myndigheten Delegationen mot segregation, Delmos, beviljat Rosengårds folkets hus drygt 903 000 kronor för att minska och motverka segregation. I ansökan framgår att en huvudaktör i projektet är Grupp 194 Malmö. Enligt Kvällsposten har denna grupp postat antisemitiska inlägg på Facebook.

Anders Kessling, direktör på Delmos, har inlett en utredning genom att begära en särskild redovisning från Rosengårds folkets hus. Detta innebär att Rosengårds folkets hus fått i uppdrag av staten att göra en oberoende granskning av sin egen samarbetspartner.

Enligt Kessling är systemet med granskningar uppbyggt på detta sätt. Det vill säga att staten låter organisationer granska sig själva och sina samarbetspartner. Det innebär en risk för jäv och felaktig hantering av skattepengar.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Anser statsrådet att detta är ett bra system, eller avser statsrådet att genomföra en ändring?