Fråga 2020/21:413 Slopande av mängdrabatten

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Brottsligheten i Sverige blir allt grövre. Mord och mordförsök med skjutvapen har blivit vardagsbrott i Sverige. Brottslingarna har blivit alltmer hänsynslösa, och oskyldiga människor har mist sitt liv då de råkat vara på fel plats.

Utvecklingen måste stoppas, och fler åtgärder måste genomföras. För att hindra utvecklingen är det bästa att ingen ung människa börjar begå brott, och brottsförebyggande åtgärder, som till exempel en bra skola, är oerhört viktiga.

Men det viktiga just nu är att stoppa dem som begår grova brott, vilket innefattar långa fängelsestraff. När en person sitter i fängelse kan denne inte begå brott ute i samhället.

I Sverige tillämpas asperationsprincipen, i dagligt tal kallat för mängdrabatten. Denna innebär att för det allvarligaste brottet döms till det fulla straffvärdet och att straffet för övriga brott minskas i snabb takt, detta i samma rättegång. Detta innebär att en brottsling som begått till exempel fem rån får endast något högre straff än den som begått ett rån.

Detta är fel från många synvinklar, inte minst från brottsofferperspektivet. Det femte rånoffret får ingen upprättelse genom domen.

Vi moderater anser att detta måste ändras. Vi vill ta bort dagens mängdrabatt så att man får fullt straff för de tre grövsta brotten. Detta skulle innebära att fängelsestraffen skulle öka med 60–70 procent.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att komma med förslag om att ändra dagens form av mängdrabatt i skärpande riktning?