Fråga 2020/21:412 En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Samhällsutvecklingen går åt fel håll när det gäller ungdomsbrottsligheten. Allt yngre barn begår grova brott. Enligt poliser begår 10–12-åringar rån och andra grova våldsbrott.

Vid kontakt med ungdomspoliser har det framkommit att socialtjänsten ofta inte lämnar ut uppgifter som poliser efterfrågar i brottsutredningar. Det innebär i förlängningen risk att unga gärningsmän kommer undan brott som begåtts. Det kan få påföljder som att unga fortsätter med en grövre kriminell bana.

Trots många ändringar gällande sekretess är detta fortfarande ett stort problem. Detta måste en gång för alla upphöra. Därför vill vi moderater införa en ny huvudregel i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att myndigheter ska dela alla relevanta uppgifter i sin verksamhet med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter för att förhindra eller utreda brott som kan leda till fängelse.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att införa en ny huvudregel i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att myndigheter ska dela alla relevanta uppgifter i sin verksamhet med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter?