Fråga 2020/21:411 Översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar i skärpande riktning

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Allt yngre personer begår allt grövre brott. Antalet anmälda våldsbrott där minst en person under 15 år registrerats som misstänkt har ökat med 35 procent mellan 2016 och 2019. År 2019 anmäldes totalt ca 37 400 brott där den misstänkte var i åldern 15–20 år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Utvecklingen är mycket allvarlig och måste stoppas.

Antalet ungdomar som begår grova rån har ökat lavinartat de senaste åren. Rånen har blivit grövre med förnedringsinslag. Nyligen presenterade Stockholms stad den så kallade Stockholmsenkäten, en rapport om ungdomars levnadsvanor. Den visar bland annat att var femte pojke i årskurs 2 på gymnasiet i Skarpnäck har blivit rånad under de senaste tolv månaderna. Utöver detta visar undersökningen att drygt var femte pojke i årskurs 9 känt sig allvarligt hotad under det senaste året.

Detta påverkar en ung person på många plan och leder till rädsla för att gå till skolan, rädsla för att gå till träningar, svårigheter att sova och svårigheter att prestera bra i skolarbetet. Detta måste få ett slut.

Vi moderater vill ha en översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar samt förslag på skärpningar.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att göra en översyn av straffpåföljderna för 15–17-åringar?