Fråga 2020/21:408 Utbyggnaden av 5G-nätet och rikets säkerhet

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Säpo och Försvarsmakten har bedömt att de kinesiska bolagen Huawei och ZTE inte ska ges möjligheten att delta i utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige, med hänvisning till rikets säkerhet. Post- och telestyrelsen beslöt den 20 oktober att att följa den bedömningen.

Förvaltningsrätten i Stockholm har dock beslutat att tillfälligt stoppa vissa delar av förbudet mot Huawei i Sveriges 5G-auktion. Förvaltningsrätten menar att Huawei har rätt att överklaga beslutet och att de delar som berör Huawei ska upphöra att gälla tills vidare. Rättens beslut är en så kallad inhibering, som betyder att PTS-beslutet inte gäller förrän förvaltningsrätten har avgjort frågan slutgiltigt.

Det är problematiskt att en domstol kan fatta beslut som kan innebära att Sveriges säkerhet kan påverkas negativt. Regeringen måste säkerställa att beslut som rör Sveriges säkerhet ytterst avgörs genom ett sammanvägt politiskt beslut.

I samband med att den nya lagstiftningen, som rör bland annat 5G-nätet, antogs förra hösten av riksdagen gjordes ett tillkännagivande till regeringen. Frågan gällde möjligheten för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten att överklaga beviljande eller återkallande av tillstånd till regeringen när det är motiverat utifrån Sveriges säkerhet. I regeringens ursprungliga förslag ingick att överklagande skulle kunna göras till en förvaltningsdomstol och inte till regeringen. Regeringen har dock inte agerat i frågan och lagt fram något ändringsförslag. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att garantera att olämpliga aktörer som kan hota Sveriges säkerhet inte får vara med och bygga det nya 5G-nätet?