Fråga 2020/21:403 Beskattningen av tjänstebilar

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En stor och viktig yrkeskår i Sverige är resande säljare. Det är resande säljare som ser till att fabrikernas produkter når konsumenterna eller företagskunderna. Utan säljare kommer det att stå fulla lager i fabrikerna eller inte produceras några tjänster i ett tjänsteföretag. Affärer sker genom att människor möts.

Ett viktigt arbetsredskap för resande säljare är bilen. Det vore inte möjligt att arbeta som resande säljare utan bil. Det är också många andra yrkesgrupper som är beroende av bilen i tjänsten. Det kan vara elektriker, rörmokare, plåtslagare och andra hantverkare som använder bil i tjänsten.

Regeringen planerar omfattande skattehöjningar riktade mot dem som använder tjänstebil. Genomsnittsbilen får ca 34 procents höjning av förmånsvärdet. Den som betalar statlig skatt får därför betala omkring 9 000 kronor mer i skatt per år. Det är en betydande skattehöjning. Den träffar också en av Sveriges viktigaste fordonstillverkares modellprogram med kirurgisk precision. Företagen måste naturligtvis kompensera kraftiga skattehöjningar genom besparingar eller prisökningar, eller genom att byta bil mer sällan. Det senare påverkar svensk fordonsindustri mycket negativt med färre sålda bilar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilken konsekvensanalys har skett av den planerade skattehöjningen på tjänstebilar avseende negativa effekter på samhällsekonomin?