Fråga 2020/21:402 Styrmedel för bio-CCS

av Jessica Rosencrantz (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Tekniken för att fånga in och lagra koldioxid, CCS, och bio-CCS ifall koldioxiden har biogent ursprung, har stor potential att bidra till stora utsläppsminskningar och till och med negativa utsläpp. Experter såväl i Sverige som i EU och FN anser att tekniken är central för att nå klimatmålen.

För snart ett år sedan överlämnades betänkandet Vägen till en klimatpositiv framtid till regeringen. Utredningen har i uppdrag att föreslå en strategi för hur Sverige kan nå negativa utsläpp av växthusgaser efter år 2045.

En viktig del i uppdraget var att lämna förslag på hur incitament kan skapas för bio-CCS. Utredningen föreslår bland annat att Energimyndigheten ska få i uppdrag att ta fram ett förslag för långsiktig finansiering av bio-CCS.

Nu har det snart gått ett år sedan utredningen överlämnades till regeringen. Trots detta har regeringen inte prioriterat att gå vidare med förslagen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När avser ministern att gå vidare med förslagen i betänkanden Vägen till en klimatpositiv framtid i syfte att få igång storskalig bio-CCS i Sverige?