Fråga 2020/21:396 Hongkong och Taiwan i förhållande till Kinas kommande femårsplan och mål

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Samtidigt som det amerikanska presidentvalet har överskuggat de flesta övriga händelser i det mediala landskapet har den 19:e centralkommittén för Kommunistpartiet i Folkrepubliken Kina haft sitt femte plenum. Den 29 oktober 2020 offentliggjordes en kommuniké med mål för Kinas fjortonde kommande femårsplan samt långsiktiga mål för år 2035.

Medieuppgifter gör gällande att det bland målen finns fortsatta marknadsreformer samt en övergång till mer gröna energikällor. På mötet ska det också ha diskuterats andra frågor av mer känslig karaktär, som den framtida strategin för Hongkong och Taiwan där Kina fortsatt kommer att arbeta för ett återintegrerande av Taiwan till det kinesiska fastlandet.

Bland målen finns också fortsatt militarisering och beredskap för extern konfrontation. Dessa mål och uppgifter behöver också ses i ljuset av att Kina i allt större utsträckning ägnar sig åt allt aggressivare diplomati runt om i världen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken analys gör ministern av de detaljer som hittills kommit fram om Kinas kommande femårsplan och mål i förhållande till Hongkong och Taiwan, och föranleder denna analys någon åtgärd från ministerns sida?