Fråga 2020/21:394 Ersättningsmodell för digital post

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Digitaliseringen går snabbt framåt, och mycket har också påskyndats av covid-19. Antal fysiska brev som skickas i Sverige har minskat kraftigt sedan år 2000, och fler och fler väljer att ta emot sin post via digitala brevlådor. Med digitaliseringen finns mängder av möjligheter och nya sätt att skicka information.

Ett fysiskt brev betalar vi i dag genom att sätta på ett frimärke, och det är därigenom som postoperatörerna bland annat får sina intäkter. För de företag som jobbar med digital post finns inte samma ersättningsmodell som för ett fysiskt brev.

Just nu bereds ett förslag om just en ersättningsmodell för digital post. Det är mycket välkommet och viktigt att detta kommer på plats. Från beredning till färdigt beslut ska förslaget gå via remissinstanser och också bli en proposition som ska till riksdagen. Med digital post menas inte e-post utan brev/information/fakturor som skickas via exempelvis digitala brevlådor

För att inte denna fråga kring ersättningsmodell ska dras ut på för länge bör ett förslag och beslut vara klart till halvårsskiftet 2021. Då bör de företag som tillhandahåller dessa tjänster kunna få del av en fungerande ersättningsmodell

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:

 

Hur vill statsrådet och regeringen säkerställa så att ett beslut kring ersättningsmodell för digital post finns på plats vid halvårsskiftet 2021?