Fråga 2020/21:392 Kommande anskaffning av isbrytare

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige och Finland står inför nyanskaffning av isbrytare. De flesta av Sveriges isbrytare är från 70-talet. Företrädare för industrin, regionerna i norr, sjöfarten samt också Försvarsmakten, men även andra myndigheter, har alla signalerat behovet av nya isbrytare som kan kopplas till deras verksamhet.

Nu har designfasen av nya isbrytare startats tillsammans med Finland. Sjöfartsverket har tidigare tagit fram en rapport om behovet av nya isbrytare och uppskattat vad en kostnad för dessa skulle kunna vara. Men varken design, kostnad eller finansieringen är i dagsläget helt klart. Just nu pågår också revideringen av den nationella transportinfrastrukturplanen, och Sjöfartsverket har framfört att anskaffning av nya isbrytare skulle kunna ingå i denna plan.

EU:s plan för långtidsbudgeten pågår för fullt, och där ligger fokus också på klimatåtgärder och åtgärder för att kunna återstarta länder, företag och industri efter covid-19. EU satsar också på investeringar i infrastruktur samt hur den europeiska försvarsförmågan skulle kunna stärkas genom så kallad dual-use. EU:s olika stöd skulle kunna bidra till finansieringen av nya isbrytare.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Hur jobbar ministern och regeringen med frågan om att få medfinansiering från EU till anskaffandet av nya isbrytare?