Fråga 2020/21:389 Nationellt register för hyresnivåer

av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Vad är en korrekt hyra? Det är en fråga som upptar tankarna hos många av Sveriges hyresgäster och fastighetsägare.

I dag är det enbart Hyresgästföreningen som sitter på nationella, jämförbara siffror om hyresnivåerna. Hyresgästföreningens monopolsituation ger den en enorm makt att styra hyressättningen i en viss riktning.

En monopolställning där enbart en part har tillgång till nationella siffror skapar en obalans mellan parterna. Avsaknaden av transparens är även juridiskt osäkert och gör hyresmarknaden oförutsägbar.

För att skapa en sund konkurrens och incitament för att bygga fler hyresrätter behöver vi en nationell offentlig redovisning av hyresnivåerna i Sverige. Från både Boverket och Fastighetsägarna efterfrågas denna offentliga redovisning.

Man skulle kunde säga att informationen redan finns hos Hyresgästföreningen, men deras ovilja att offentliggöra sina siffror gör att en lagstiftning på området behövs.

I övriga Norden finns redan de nationella hyressiffrorna tillgängliga, och här sticker Sverige ut i en negativ riktning.

Min fråga till statsrådet Per Bolund är:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att inrätta ett nationellt register där hyresnivåerna redovisas och görs offentligt tillgängliga?