Fråga 2020/21:385 Avfallsförbränningsskatten

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 april i år infördes den avfallsförbränningsskatt som redan innan den infördes varit hårt kritiserad av både regeringens egen utredning, remissinstanser och Lagrådet. Skatten bedömdes inte bidra till vare sig energi-, klimat- eller avfallspolitiska målsättningar.

Regeringen valde dock att bortse från kritiken, och sedan skatten infördes har inte bara den önskade styrningen uteblivit utan tillämpningsproblemen har också hopat sig. Exempelvis är det på det sättet att eftersom skatten baserar sig på vikt och inte på utsläpp leder det till att ökad förbränning av plast minskar den totala skatten för förbränningsanläggningarna.

Regeringen har även själv konstaterat i den senaste budgetpropositionen att skatten inte har någon nämnvärd påverkan på klimatet. Det är uppenbart att regeringen måste ta de här problemen på allvar i stället för att införa ”lösningar” som inte fungerar och sedan begrava dem i nya utredningar.

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att skyndsamt ta fram styrmedel och regler som fungerar gällande ökad materialåtervinning?