Fråga 2020/21:380 Skydd av förskolepersonal och barn

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Arbetsmiljöverket har efter larm om pandemioro från ett skyddsombud på en förskola i Bergs kommun i Jämtland beslutat att förskolepersonalen måste kunna skydda sig med munskydd och visir för att undvika smitta. Beslutet innebär att förskolan, i förlängningen huvudmannen, ska tillhandahålla den nödvändiga utrustningen för personalen.

I nuläget är den aktuella förskolan den enda som berörs, men det är inte speciellt osannolikt att fler förskolor kommer att följa efter; detta då vi den senaste tiden sett fler rapporter om konflikter som uppstått mellan vårdnadshavare och förskolepersonal om huruvida ”snoriga barn” borde stanna hemma eller inte.

Förskolan har, som utbildningsministern vet, redan en mycket begränsad ekonomi rent generellt, och ett beslut om skyddsutrustning och höjd säkerhet för såväl personal som barn, hur nödvändigt det än må vara, riskerar att gå ut över den övriga verksamheten i form av ytterligare minskade ekonomiska resurser och möjligheter.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att säkerställa att såväl personal som barn får det skydd och den utrustning de förtjänar utan att det går ut över och påverkar den ordinarie verksamheten negativt?