Fråga 2020/21:374 Ett digitalt arbetsmiljölyft

av Johan Hultberg (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronapandemin har accelererat vårdens omställning till mer digitala arbetsformer, och vårdens medarbetare har gett prov på en imponerade omställningsförmåga. Nu ser vi hur antalet digitala vårdbesök ökar mycket kraftigt samtidigt som mängder av digitala verktyg utvecklas och införs i vården. Konkret handlar det om allt från självskattningstjänster och chattbotar till digitala verktyg för anamnesupptagning.

Vårdens snabba digitalisering är i grunden mycket positiv då digitaliseringen är ett viktigt verktyg för att göra vården bättre, mer tillgänglig och effektivare. Digitalisering är också ett centralt verktyg för att förbättra arbetsmiljön för vårdens hjältar. Men en lyckad digitalisering kräver att hälso- och sjukvårdens medarbetet ges rätt förutsättningar i form av utbildning, fortbildning och en bra digital arbetsmiljö.

I dag upplever vårdpersonal många gånger att it-system och digitala tjänster snarare är störande än stödjande. Det är mycket allvarligt. Dålig digital arbetsmiljö är problem som behöver tas på betydligt större allvar. Den digitala arbetsmiljön behöver utvecklas och förbättras och bli en självklar del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att öka antalet digitala skyddsronder är grundläggande för att öka kunskapen om vilka arbetsmiljöbrister som finns och därmed för att skapa förutsättningar för att förbättra den digitala arbetsmiljön. Vi moderater menar vidare att det behövs ett digitalt arbetsmiljölyft inom hälso- och sjukvården. Mer konkret föreslår Moderaterna att en handlingsplan för en bättre digital arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården ska tas fram i samverkan mellan regeringen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), de fackliga organisationerna samt Arbetsmiljöverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till ett digitalt arbetsmiljölyft inom hälso- och sjukvården?