av Maria Malmer Stenergard (M)
till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)
Den 15 september 2020 överlämnades betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik till regeringen. Titeln är ambitiös, med tanke på att många delar som utgör viktiga förutsättningar för en långsiktigt hållbar migrationspolitik faktiskt saknas helt i dag. Det handlar exempelvis om att nyanlända successivt ska arbeta sig in i den svenska välfärden.
Som anges i betänkandets bakgrundskapitel, Faktorer som påverkar var människor söker asyl, finns det forskningsstudier som bekräftar att välfärd och sociala förmåner kan påverka när flyktingar och migranter överväger för- och nackdelar med olika potentiella tillflyktsländer. Dessutom framgår att nationella välfärdssystem kan vara mer eller mindre attraktiva för flyktingar och migranter.
När de svenska socialförsäkringssystemen utformades togs inte hänsyn till de stora migrationsströmmar som vi har sett under de senaste decennierna. Flera bidrag har därför en bosättningsbaserad utformning, i stället för en arbetsbaserad. Det innebär att nyanlända och invandrare ges tillgång till socialförsäkringssystemen utan att ha arbetat och betalat skatt i Sverige. Det är i grunden inte en rättvis ordning och riskerar därmed att påverka systemens legitimitet. Det innebär vidare att socialförsäkringssystemen riskerar att bli en fattigdomsfälla och minska möjligheterna till integration. Moderaterna anser att detta måste förändras.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att nyanlända successivt ska få del av de svenska välfärdssystemen, i takt med att de arbetar och betalar skatt?