Fråga 2020/21:370 Elbristen i Skåne

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen åskådliggjorde 26 moderata lokalpolitiker i en debattartikel problemen med elförsörjningen och elleveranserna i Skåne.

Bakgrunden till de osäkra elleveranserna, som lyfts fram i artikeln, är bland annat nedläggning av kärnkraft kombinerat med försenade överföringsledningar. Trots löften om kompensation för nedläggningarna av elproduktion så har Skåne svikits.

Att säkra elleveranser inte kan garanteras i Skåne kostar jobb. I artikeln nämns bland annat två företag, Pågen och Polykemi, som dragit tillbaka satsningar och utbyggnader av sin verksamhet för att elleveranserna är för osäkra. I en rapport från Tillväxtverket framkommer att elbristen i kostar Skåne 19 000 jobb fram till år 2040. Elbristen innebär också att satsningar på infrastruktur, till exempel laddstolpar för elbilar, och digitalisering inom vården försvåras.

Elbristen innebär att Skåne förlorar satsningar och jobb, vilket på sikt innebär att boende och företag i Skåne får sämre förutsättningar än nödvändigt. Skåne behöver fler jobb, inte färre. Elbristen försvårar också omställningen mot exempelvis fordonsflottor som är fossilfria.

Skåne förtjänar bättre. Att lyfta frågan om säkra elleveranser i Sverige år 2020 ska inte ska behöva göras, och det visar på en stor brist i regeringens energipolitik och också en bristande förståelse för situationen i Sydsverige.

Med ovanstående som bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa kapaciteten i elnäten i Skåne?