Fråga 2020/21:369 SAS och återbetalningar

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det delstatliga flygbolaget SAS har fått kraftig kritik av Konsumentombudsmannen (KO) för att bolaget inte återbetalar resor tillräckligt snabbt till svenska resenärer. SAS får inte dröja mer än sju dagar med att återbetala biljettpriset när flygresor ställts in, enligt KO. Om SAS inte följer detta förbud hotas bolaget av vite på en miljon kronor per månad, enligt KO.

Sedan pandemin bröt ut har SAS hanterat drygt 1,3 miljoner kunder som fått sina resor inställda. Dessutom tillkommer ständigt nya fall. Varje månad tar Konsumentverket emot ytterligare ett femtiotal nya anmälningar riktade mot bolaget. Fortfarande återstår hundratusentals ärenden, enligt SAS. KO:s första föreläggande är kopplat till ett löpande vite på en miljon kronor i månaden. Det innebär att om företaget inte betalar tillbaka pengarna i tid kan det komma att tvingas betala vitet, skriver KO i ett pressmeddelande den 5 november 2020.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur tänker ministern agera, med staten som största ägare i SAS, för att säkerställa att bolaget följer Konsumentombudsmannens beslut?