Fråga 2020/21:365 Kostnad för veterinärvård

av Michael Rubbestad (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Veterinärvårdskostnaderna har skjutit i höjden så till den grad att folk i flera fall känner sig tvingade att avliva sina familjemedlemmar i stället för att ge dem den vård de behöver för att bli friska. TV 4 uppmärksammade detta faktum i ett reportage den 28 oktober.

Skillnaderna för veterinärvårdskostnaderna varierar kraftigt mellan kliniker runt om i Sverige, och det har förekommit exempel på operationer som på ett håll haft en kostnad strax under 50 000 kronor för att på en annan klinik enbart kosta närmare 25 000, det vill säga hälften så mycket. Detta har av naturliga skäl väckt mycket starka känslor då man som enskild djurägare förväntar sig att kostnaderna för ett veterinärbesök ska ligga i paritet med de faktiska kostnaderna för att erhålla vård för sitt djur.

Jag har under den allmänna motionsperioden lämnat in en enskild motion (2020/21:2555) som delvis lyfter denna problematik och där jag föreslår en utredning för att hitta lösningar som innebär att djur inte ska behöva avlivas på grund av att ägaren inte har råd att bekosta nödvändig vård.

Med anledning av ovan önskar jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att kostnaden för erbjuden veterinärvård står i paritet med de faktiska kostnaderna?