Fråga 2020/21:3644 Arbetslösheten i Västmanland

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Arbetslöshetsstatistiken för de senaste månaderna är fortsatt bekymmersam, inte bara för hela landet utan även sett till hur detta slår i olika delar av landet. Västmanland har näst efter Södermanland och Skåne den högsta arbetslösheten i landet. Detta visar att mycket mer behöver göras, dels mot ungdomsarbetslösheten, dels mot långtidsarbetslösheten som bitit sig fast. Utrikes födda är särskilt drabbade, vilket kräver andra och mer aktiva åtgärder.

Västmanland påvisar också stora skillnader inom länet, inte bara vad gäller inskrivna arbetssökande utan även sett till utbildningsnivå. Tusentals arbetssökande saknar grundläggande gymnasiekompetens. Ett annat problem är att få fler med kort tid i Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden.

Pandemin har drabbat hela landet, och vissa sektorer har drabbats extra hårt. Men vi ser också att i flera län, bland annat Västmanland, började nedgången redan 2019, alltså innan pandemin. Detta innebär att det måste till många olika åtgärder för att vända utvecklingen i län som Västmanland.

Mot bakgrund av detta blir min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka besked kan regeringen ge om riktade åtgärder till särskilt utsatta län med hög arbetslöshet, där Västmanland är med i toppen?