Fråga 2020/21:3642 Kriminalitet på bostadsmarknaden

av Roger Hedlund (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Problemen med kriminalitet på bostadsmarknaden är stora. Detta trots förbud mot felaktig folkbokföring, ansökan om bidrag baserat på falska uppgifter, uthyrning av bostadslägenhet i andra hand till oskälig hyra utan tillstånd samt mot att sälja eller köpa bostadshyreskontrakt. Åtgärder för bättre kontroll på bostadsmarknaden behövs.

Återkommande rapportering har visat att hyresbostäder används som olaglig intäktskälla där kontraktsinnehavare folkbokför sig på aktuell adress men bor på annan plats och hyr ut lägenheten svart. Detta snedvrider bostadsmarknaden, försätter individer i oskäliga lägen med osäkerhet på bostadsmarknaden och medför ohälsosamt boende där i många fall flera bor tillsammans på liten yta. Den ekonomiska brottsligheten tycks frodas.

Myndigheterna behöver skärpa tillsynen, information måste kunna delas och register samköras. Dessutom behövs ökad samverkan mellan myndigheter och hyresvärdar, och hyresvärdar behöver ha möjlighet att kontrollera eventuella oegentligheter i folkbokföring och svartuthyrning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilka sätt kommer ministern att tillse att kontrollen ökas och fler möjligheter ges till hyresvärdar och berörda myndigheter att motverka kriminalitet på bostadsmarknaden?