Fråga 2020/21:3637 Den kinesiske ambassadörens agerande

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi har återkommande sett hur den nuvarande kinesiske ambassadören pressat såväl svenska politiker som opinionsbildare, och företag som agerat på ett sätt som inte behagat diktaturen har mottagit hot om repressalier. Därtill vet vi vilket förtryck oppositionella drabbas av i Kina, och det råder ingen tvekan om att yttrandefriheten i landet är närmast obefintlig, så länge det som yttras inte accepteras av den sittande regimen.

Mot bakgrund av detta har undertecknad och många andra ledamöter ställt frågor till utrikesministern om vilka åtgärder man avser att vidta för att stärka skyddet mot dessa statssanktionerade hot. Som vi mycket väl vet har också svaren i många fall varit att man påtalat det olämpliga med agerandet, och i vissa fall har ambassadören blivit kallad till UD för en formell tillsägelse.

Det senaste utspelet, där utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) mottagit en varning, visar dock att tidigare åtgärder från UD har passerat med föga resultat. Eftersom det sänts till utrikesutskottet är det dock annorlunda än tidigare: Det riktar sig nu mot samtliga partier i riksdagen.

Den kinesiske ambassadören skadar kontinuerligt relationerna mellan Kina och Sverige. Det är helt enkelt uppenbart att ambassadörens agerande i grund och botten innebär att de kinesiska medborgarna har en ambassadör som är direkt kontraproduktiv ur kinesisk synvinkel. Det är också ett av skälen till att Sverigedemokraterna för flera år sedan menade att han borde förklaras persona non grata.

Det kinesiska folket förtjänar helt enkelt en bättre representant.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av att tidigare tillsägelser inte har hjälpt, avser ministern att vidta ytterligare åtgärder i syfte att markera mot Kinas Sverigeambassadör eller på annat sätt agera för att förhindra den här typen av ageranden i framtiden?