Fråga 2020/21:3632 Frisläppta IS-kvinnor

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tre IS-kvinnor med barn anlände till Sverige i måndags. De tre svenska medborgarna anses tillhöra den allra mest radikala kärnan av terrorsekten och har utvisats till Sverige på livstid eftersom de kurdiska myndigheterna som haft dem inspärrade (sedan IS besegrades 2019) anser att de är säkerhetshot. Två av de tre kvinnorna har dessutom anhållits misstänkta för krigsförbrytelser, vilket av naturliga skäl också lär stämma. De har, som bekant, varit lojala den värsta terrorsekten i modern tid fram till slutstriden i Baghouz, då IS förlorade sitt sista territorium i Syrien.

Undertecknad och många andra har i många år återkommande lyft problemen med svenska medborgare som anslutit sig till IS eller liknande grupper. Vi har återkommande tryckt på för att regeringen dels ska införa hårda straff för dem som ansluter sig till eller har samröre med den här typen av grupperingar, dels verka för att dessa i den mån det är möjligt förlorar sitt svenska medborgarskap. Vidare har vi påpekat behovet av att rättsprocessen sker i exempelvis Syrien eller Irak, där de grova brotten har begåtts, och att möjliggöra utvisning för dem som på något sätt tagit sig till Sverige.

Regeringen har inte gjort mycket av detta, och den lagstiftning som faktiskt kommit till är för svag samtidigt som merparten av de som är föremål för åtal begick brotten innan lagstiftningen kom till. Trots detta har regeringen avvaktat med en retroaktiv lagstiftning, som borde varit fullt legitim, när det handlar om den grövsta formen av terrorism vi skådat.

Det är illa nog att regeringen agerat senfärdigt och inte förstått vidden av behoven av betydligt hårdare tag. Nu kommer dessutom uppgiften att de kvinnor som trots detta anhållits har släppts på fri fot. En av dessa råkar komma från min tidigare hemkommun Norrköping.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att det är lämpligt att personer som är misstänkta för krigsförbrytelser och som har ingått i den värsta terrorsekten i modern tid ska kunna vandra fritt på våra gator, eller avser statsrådet att vidta åtgärder mot bakgrund av de uppgifter som framkommit?