Fråga 2020/21:3625 Kompensation för uteblivna inkomster under pandemin

av Magnus Stuart (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Scouterna har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin och har nu stora ekonomiska problem då de inte erhållit stöd för uteblivna inkomster.

Det totala inkomstbortfallet för landets 1 000 scoutkårer är cirka 33 miljoner kronor under 2020, och tillsammans med uteblivna inkomster för 2021 kommer summan att uppgå till cirka 50 miljoner kronor.

Det handlar i första hand om att scoutkårernas inkomstverksamheter varit omöjliga att genomföra, till exempel försäljning i samband med julmarknader och valborgsmässofirande och uthyrning av lokaler. Medel som nästan oavkortat går till att genomföra aktiviteter för barn och unga.

Samtidigt har Scouterna totalt ökat med 3 000 medlemmar under 2020 och är nu uppe i cirka 75 000. Tusentals barn och unga står i kö för att kunna komma in i Scouternas verksamheter. Ledarna inom scouting jobbar helt ideellt varför det förväntande bidraget kommer att gå direkt till scoutverksamhet för barn och unga.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att göra för att Scouterna redan i år ska erhålla kompensation för uteblivna inkomster under pandemin?