Fråga 2020/21:3604 Bristen på halvledare

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många företag i Sverige tvingas nu att minska eller stänga ned produktionen tillfälligt då bristen på halvledare och chipp är stor.

Bristen beror på många olika saker, dels leveransproblem under pandemin då tillverkningen gått ned eller minskat, dels störningar i de fysiska transporterna och leveranserna. Men bristen består också i att efterfrågan har ökat.

Efterfrågan på bilar och andra produkter har nu tagit fart efter pandemin, vilket också bidrar till bristen på halvledare.

Det är svårt för många företag i Sverige som är beroende av dessa komponenter i sin produktion, och efter en tuff tid med pandemin och minskad produktion och nedstängning tvingas nu företagen återigen stänga på grund av brist på komponenter.

Andra företag tar bort funktioner på sina produkter för att kunna leverera ändå, under halvledarkrisen, men det minskar ju funktionen på till exempel bilen när viss utrustning då försvinner. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Har ministern uppmärksammat detta problem, och har ministern gjort eller avser att göra något för att stötta och hjälpa de företag i Sverige som nu drabbas av brist på halvledare och chipp som en följd av pandemin?