Fråga 2020/21:360 Försvarets tillgång till övningsfält

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Nu när försvaret växer som ett resultat av de ekonomiska tillskott som nu kommer försvaret till del är det väldigt viktigt att det finns möjligheter att öva runt om i Sverige. Försvarsutskottet har vid flera tillfällen riktat tillkännagivanden till regeringen för att den ska agera i frågan. Det är nu viktigt att regeringen tar den frågan på allvar och säkerställer att det finns tillräckligt med övnings- och skjutfält framgent.

I takt med att Östersjöområdet har blivit mer konfliktutsatt krävs att Sverige förbättrar säkerheten med välövade förband med hög beredskap. Därför är det nu bra att det börjar upprättas en reducerad motoriserad brigad i Stockholmsområdet under nästa försvarsbeslutsperiod. Andra viktiga förband i Stockholmsområdet är de som är lokaliserade på Berga örlogsbas.

Försvarsmakten har nu möjlighet att förvärva 500 hektar mark som ligger inom påverkansområdet vid Berga garnison. Att få tillgång till denna mark skulle förbättra möjligheterna för Berga garnison att växa vid behov och att ha tillgång till övningsområden. Ärendet med Försvarsmaktens förvärv av detta område har dock gått i stå.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern att göra för att garantera att det finns goda övningsmöjligheter för försvaret generellt och även mer specifikt på Berga?