Fråga 2020/21:3594 De höjda avgifterna för sjöfarten

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har en uttalad strategi om att flytta gods från väg till järnväg och sjöfart. Sjöfarten har fantastiska möjligheter att frakta mycket mer gods än vad som sker i dag. Hamnarna har kapacitet att öka volymerna och välkomnar mer gods. Det finns således inga hinder för att öka volymerna som transporteras sjöledes, vare sig för sjöfarten eller hamnarna.

Sjöfartsverket har länge haft problem med ekonomin, och röda siffror redovisas i budgeten. Tyvärr ser det inte ut att bli någon ljusning i det närmaste vad gäller Sjöfartsverkets ekonomi. Man har under pandemin valt att skjuta upp planerade avgiftshöjningar med tanke på att många företag har varit trängda rent ekonomiskt. Sjöfartsverket är dock ett affärsverk och behöver få sin ekonomi att gå ihop. Då ekonomin är ansträngd har Sjöfartsverket nu skickat ut en remiss med förslag om kraftiga avgiftshöjningar. För lotsavgifterna föreslås en höjning med 10 procent och för farledsavgifter med 9,1 procent. Höjningarna är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2022.

Om avgiftshöjningarna går igenom och genomförs den 1 januari 2022 kommer fraktpriserna ombord på fartyg att öka och attraktiviteten för att flytta gods till sjön att minska. Det försämrar även konkurrenssituationen för frakt på svenska vatten, jämfört med andra länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser regeringen att agera för att sjöfartens attraktivitet inte ska minska, med hänvisning till Sjöfartsverkets remiss avseende kraftigt höjda avgifter?