Fråga 2020/21:3588 Återvinning av vindkrafts- och solenergianläggningar

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

European Environment Agency (EEA) framför i en nyligen publicerad rapport att avfallet, räknat på vikt, från förnybara solenergianläggningar kommer att öka med hela 3 000 procent de närmaste tio åren. För vindkraftsanläggningarna väntas ökningen bli 200 procent och för batterier för korttidslagring av energi 600 procent.

Värre är att problemen med återvinning av materialet från anläggningarna fortfarande inte är lösta. Det är en stor utmaning eftersom anläggningarna innehåller flera skadliga ämnen såsom arsenik, bly och polyvinylfluorid men också många sällsynta jordartsmetaller som återfinns på EU:s förteckning av kritiska råvaror.

För att öka förutsättningarna för den cirkulära ekonomin föreslår rapportförfattarna ett antal åtgärder. Men med tanke på den nu eskalerande avfallsmängden måste åtgärder vidtas snarast.

För ett år sedan ställde undertecknad frågor som handlade om återvinning av vindkraftsanläggningar (2019/20:1548 och 2019/20:1549). De tog bland annat upp det faktum att den absoluta merparten av rotorblad från uttjänta anläggningar i Danmark och USA hamnar på deponi då bladen är svåra att återvinna. Det är ytterligare en problematik som ännu inte är löst. Nu måste något hända, annars väntar en oroväckande utökning av sopbergen också i Sverige samtidigt som den cirkulära ekonomin och miljön förlorar.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder har miljö- och klimatministern vidtagit för att se till att återvinningen av förnybara energianläggningar och dess innehåll av sällsynta jordartsmetaller ökar?