Fråga 2020/21:3580 Regeringens relation till medier

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Relationen mellan staten och svenska medier är komplicerad. Devisen om armlängds avstånd upprepas gång på gång från företrädare från våra regeringspartier. Samtidigt har regeringen de senaste åren aktivt arbetat för att binda medierna till sig och till sina egna politiska intressen.

År 2017 låg mediestödet i statsbudgeten på 567 miljoner kronor, och 2021 uppgår stödet till 932 miljoner kronor. Den som är i ett ekonomiskt beroende är inte fri, något som regeringen verkar vara väl medveten om. År 2017 försökte dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolins presskontakt påverka en Aktuellt-sändning i en för regeringen gynnsam riktning. Senast i helgen (den 29 augusti 2021) avslöjades det att arbetsmarknadsministerns pressekreterare på ett liknande sätt lagt sig i Expressens rapportering om antalet födda utanför Europa i långtidsarbetslöshetsstatistiken. Att rapportera om detta ansågs vara att ”flörta med SD”.

Tidigare i år ledde MPRT:s förslag till nya föreskrifter för mediestödet till en debatt om att regeringen fört in subjektiva bedömningskriterier för statens stöd till medierna.

Det är en oroande utveckling att regeringen så aktivt försöker påverka mediernas granskning av regeringsmakten i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka rutiner anser ministern bör vidtas på Regeringskansliet för att säkra att principen om armlängds avstånd till granskande journalistik upprätthålls?