Fråga 2020/21:3567 EU-systemet för smittspårning

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige går inte med i EU:s nya digitala plattform för att snabbare smittspåra covid-19 över landsgränserna, får vi läsa i branschtidningen Dagens Medicin. Sverige är också det enda landet i EU som inte har bett passagerare att fylla i sina lokaliseringsuppgifter i Passenger Locator Forms (PLF:er) under pandemin. PLF är digitala blanketter som ska användas på en ny EU/EES-plattform, och syftet är att snabbare kunna smittspåra covid-19 över de olika landsgränserna, varför också samtliga medlemsländer har bjudits in att delta. Att ingå i samarbetet är ändå fullt möjligt, men Folkhälsomyndigheten bekräftade på ett möte i EU:s kommitté för allvarliga gränsöverskridande säkerhetshot att man inte avsåg att delta.

Tanken med plattformen är att passagerare som reser mellan EU-länderna via exempelvis flyg, båt eller tåg ska kunna fylla i sina kontaktuppgifter via en app i mobilen eller datorn. Sedan överförs de digitala formulären till en gemensam databas som är knuten till EU:s system för allvarliga gränslösa hälsohot (Early Warning and Response System, EWRS). Tack vare denna plattform kan de EU- och EES-länder som är anslutna till systemet smittspåra resenärer betydligt snabbare, då processen till stor del automatiseras. Detta ska i sin tur bidra till att hindra smittspridning samt isolera nya virusvarianter som dyker upp.

Sverige har stuckit ut under pandemin beträffande den närmast obefintliga smittspårningen, såväl den nationella som internationella. I november 2020 beslutade man exempelvis att avsluta den lilla pågående internationella smittspårning av covid-19 som gjordes på flygplan. I Sverige har huvudansvaret legat på de med bekräftad covid-19 att kontakta personer som riskerar att ha blivit smittade. Högt uppsatta representanter från EU:s smittskyddsenhet ECDC har tydligt uttryckt att man ser flera risker med den svenska hållningen och i stället rekommenderat att kontakten sköts av en smittspårare. Folkhälsomyndigheten har vidare försvårat för smittspårning, bland annat genom att stoppa den app som tidigt tagits fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Vilka skäl ligger bakom att Sverige till skillnad från andra EU-länder valt att inte använda sig av digital teknik för smittspårning och nu avstår från att delta i EU:s nya plattform för att snabbare smittspåra covid-19?​