Fråga 2020/21:3565 Bredbandsstödet

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Satsningen på bredband är viktig för att fler ska kunna arbeta och studera i hela landet. Den senaste bredbandssatsningen utlyses via Post- och telestyrelsen (PTS). Ett flertal organisationer har möjlighet att ansöka om utbyggnadsstöd, även fiberföreningar. Dessa har varit avgörande för utbyggnaden hittills och bör även spela en nyckelroll framåt.

Ansökan om bidrag görs hos PTS via en portal med ett omfattande kartunderlag, där PTS anger prioriteringar av fastigheter. PTS specificerar också att utbyggnadsstöd endast kan sökas för prioriterade fastigheter, vilka redovisas i kartunderlaget. I ansökningsportalen framgår inte PTS kriterier för prioritering av fastighet, vilket är anmärkningsvärt. Öppenhet och transparens är viktigt för legitimiteten.

Vid genomgång av PTS-underlaget finner flera fiberföreningar inga eller endast ett fåtal prioriterade fastigheter i sina områden, vilket innebär att fiberföreningsområden är helt oprioriterade och i praktiken blir uteslutna från att ansöka om bidrag. Av sju fiberföreningar i Bohuslän med sammanlagt över 1 400 fastigheter med åretruntboende som ännu inte är anslutna, är det endast en förening som har prioriterade fastigheter enligt PTS bedömning. Det begränsar kraftigt deras möjlighet att bidra till att kunna nå bredbandsmålet. De har med anledning av detta gjort en skrivelse till statsrådet.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att fiberföreningar kan ta del av bredbandsstödet?