av Lars Hjälmered (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Sedan Skatteverket tog över kontrollen av utbetalningar till företag som ska få nedsatt energiskatt har systemet hårdnat och allt fler företag får betala den högre avgiften. Kostnaden för många riskerar därmed att mångdubblas och därmed försämra svensk konkurrenskraft.
Konsekvensen blir att vissa företag får nedsättning till 0,6 öre per kilowattimme förbrukad el i den industriella tillverkningsprocessen, medan företag som inte beviljats nedsättning för motsvarande tillverkning får en skattekostnad på 35,6 öre per kilowattimme i energiskatt för den el som konsumeras i motsvarande industriella tillverkning.
Utöver de stora skillnaderna i kostnader som uppstår är det här tillvägagångssättet symtomatiskt för hur regeringen har bedrivit sin näringspolitik under snart två mandatperioder. Förutsättningarna för olika näringar och branscher skiftar snabbt och omöjliggör därför ett långsiktigt förhållningssätt samt gör att investeringar blir lidande. I ett läge när Sverige har ett av de högsta arbetslöshetstalen i Europa måste regeringen börja se till näringslivets förutsättningar för att långsiktigt garantera en konkurrenskraftig ekonomi som drar till sig investeringar i stället för att det dras ned på dem.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att ändra i reglerna gällande energiskatten för att möjliggöra en mer rättvis tillämpning?