Fråga 2020/21:3544 Utbyggnad av vägar i stället för sänkt hastighet

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under sommaren genomförde jag en större studieresa genom Norrland och dess inland. Under denna resa stannade jag vid ett flertal orter och träffade politiker, tjänstemän, företagare, ideella organisationer med mera.

I Ånge träffade jag Kristdemokraternas kommunala och regionala ledning. De har tagit initiativ till en namninsamling för att protestera gentemot att Trafikverket sänker hastigheten på E14 i stället för att rusta upp vägen. I Ånge bor cirka 9 000 personer, och Kristdemokraterna har samlat in över 1 000 namn. Det innebär att det är mer än 10 procent av kommunens invånare som har skrivit under namninsamlingen på bara några dagar.

Under mitt besök träffade jag ett flertal företagare som var otroligt frustrerade över de sänkta hastigheterna, då de i praktiken missgynnade de mindre kommunerna utanför de större tätorterna. Företagarna framhöll vikten av kort restid för sökande i samband med rekryteringar. När man sänker hastigheten försämras förutsättningarna att få tag på den personal som man önskar, då allt färre är beredda att pendla om resan tar en alltför lång tid av dagen.

Även journalister som jag pratade med under resan berättade att de upplever att det finns en stor folklig frustration över att Trafikverket sänker hastigheter i stället för att rusta upp vägarna. Under min studieresa träffade jag också representanter för Vägupproret, Motormännen (M) och Hela Sverige ska leva. Dessa organisationer ger samstämt uttryck för hur illa det är när man sänker hastigheter i stället för att se till att vägarna har en god standard i hela landet.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka initiativ är ministern och regeringen beredda att ta för att motverka att det genomförs generella hastighetssänkningar på vägnätet på landsbygden och i norra Sverige?