Fråga 2020/21:3541 Känsliga uppgifter om svenska medarbetare i Afghanistan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Talibanerna har sedan övertagandet av Afghanistans huvudstad Kabul upprättat en lång rad vägspärrar. Det innebär bland annat att personer som försökt ta sig till flygplatsen för evakuering har kontrollerats, varför det skett en gallring av vilka som släpps igenom eller inte. För att underlätta för denna process, som sker under tidspress, valde USA att helt lämna över en lista på sina medarbetare till talibanerna, det vill säga en lista på alla dem som i dag bränt sina dokument och gjort allt för att undvika identifiering – de anses som bekant av talibanerna vara förrädare och riskerar att bli utsatta för alltifrån tortyr till mord.

För en utomstående låter detta naturligtvis fullständigt galet, inte minst eftersom ledaren för talibanernas säkerhetsstyrkor i Kabul råkar vara en terrorist vid namn Haqqani, en man som är ökänd för brutalitet och terrordåd. Vad som gör det hela än värre är att talibanerna, utöver denna lista, har kommit över viss biometrisk data, enligt medieuppgifter till tidningen The Intercept.

Det vore illa nog om talibanerna enbart fått uppgifter om amerikanska medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd i USA. Så är dock inte fallet. Även uppgifter om allierade till USA kan ha lämnats ut, vilket naturligtvis är oroväckande utifrån ett svenskt perspektiv.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern någon kännedom om biometriska eller andra uppgifter rörande personer som har tjänstgjort för Sverige i Afghanistan har kommit talibanerna till del, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta?