av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Elbrist stoppar utländsk etablering, och kommunen Robertsfors i Västerbotten tvingas säga nej till en företagsetablering med runt 2 000 arbetstillfällen. Problemet är avsaknad av överföringskapacitet som krävs i det statliga elnätet. En fråga som är högst aktuell sedan länge i Skåne och södra Sverige. Nu sprider sig problematiken, med utebliven tillväxt och jobbtillfällen som följd.
Överföringskapaciteten har gjort att situationen i Skåne och södra Sverige är och har varit ansträngd under en tid. År 2019 började företag att tala om att minska eller flytta investeringar och verksamhet. Detta i en tid då vi ska övergå till att använda alltmer el. Situationen är inte hållbar, och priserna kan inte fortsätta uppåt med stora skillnader mellan elområdena.
Att företag nu inte kan etablera sig i norra delen av landet innebär att situationen i fråga om elförsörjningen över landet nått ytterligare en allvarlig nivå. Nu förvärras läget ytterligare.
De skånska företagen anställer tillsammans mer än 380 000 personer. Ju fler det blir, desto bättre för välfärden. Varje ny anställd bidrar med skatt, och tjänster blir till i både förskola och sjukvård. Samtidigt som Region Skåne tillsammans med de skånska kommunerna kämpar för att fler människor ska ha ett arbete att gå till konstaterar Tillväxtverket i en rapport att upp till 19 000 färre personer kan vara sysselsatta i Skåne 2040 som en konsekvens av elbristen och kapacitetsbristen.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta under innevarande mandatperiod för att komma till rätta med flaskhalsarna och elpriserna i svensk energiförsörjning?