Fråga 2020/21:3530 Säkerhetsprövning av evakuerade

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tusentals människor har kunnat flygas ut från Afghanistan av olika militära styrkor sedan talibanerna intog huvudstaden Kabul. Det rör sig om alltifrån utländska medborgare till lokalanställd personal eller andra som av olika skäl har goda skäl att skyddas från talibanernas våld. Exempelvis Frankrike har i skrivande stund evakuerat runt 2 000 personer, och nu har det enligt tidningen Svenska Dagbladet visat sig att fem av dessa har identifierats som potentiella säkerhetshot: De misstänks i själva verket själva vara talibanska krigare.

Att detta sker är kanske inte helt oväntat. Mot bakgrund av att även Sverige evakuerat personer från Afghanistan tydliggör dock detta behovet av att göra gedigna säkerhetskontroller av dem som evakueras, helst redan innan de når svensk mark.

Det bör inte finnas några politiska skillnader beträffande vikten av att förhindra personer som klassas som potentiella säkerhetshot från att komma in i Sverige, inte minst mot bakgrund av att vi vet hur svårt det kan vara att avvisa dessa individer när de väl anlänt.

Statsrådet Mikael Damberg önskas därför svara på följande:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit i syfte att skyndsamt granska och säkerhetspröva de personer som evakuerats från Afghanistan innan de anländer till Sverige?