Fråga 2020/21:3529 Striktare åtgärder kring miljölöften i reklam

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Miljö och klimat används ofta i företagens marknadsföring, men konsumenter får sällan besked om varför en vara är miljövänlig. Konsumentverket har för sex år sedan undersökt användandet av miljöargument och har nu gjort om undersökningen, Kartläggning: Miljöargument i marknadsföring på den svenska konsumentmarknaden 2021. Den visar att argumenten ofta inte beläggs.

Jag har tidigare ställt en fråga på samma ämne till statsrådet, Vilseledande miljöpåståenden i reklam, skriftlig fråga 2020/21:1676, för vilken svar gavs den 17 februari 2021. Frågan gällde hur konsumenter ska tillförsäkras tillräcklig information om miljömässighet i varor. I svaret menade statsrådet att regelverket ställer höga krav, att Konsumentverket bedrivit aktivt tillsynsarbete och att marknadsföringsområdet till stor del regleras av EU-rätten, där det arbetas med lagstiftningsförslag om styrkande av miljöpåståenden.

I Sverige finns möjlighet att göra mycket för konsumenter på marknadsföringsområdet. Det gäller från regeringens sida och även berörda myndigheter inom deras befogenheter. Att invänta det som görs på EU-nivå och det som eventuellt kommer att göras behövs inte i samtliga fall.

Den nya rapporteringen från Konsumentverket visar att det finns stora behov av ageranden för att miljöpåståenden om varor och tjänster ska leva upp till gällande regler och till en fullvärdig konsumenträtt. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Anser statsrådet att det behövs större agerande från Konsumentverket och striktare kravställning på företag för att fullgod information kring miljöargument för varor och tjänster ska ges, och hur avser i så fall statsrådet att agera?