Fråga 2020/21:3528 Känsliga personuppgifter i kinesisk ägo

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Kina har kommit att bli känt för sina många köp av utländska företag. Det finns därför en befogad oro för vad detta kan leda till, mot bakgrund av att vi vet vad diktaturen är kapabel till samt att den närmast saknar respekt för fundamentala mänskliga rättigheter. Därav den infekterade debatten när Kina ville ge sig in i 5G-utbyggnaden i Sverige. Lyckligtvis slutade den historien med att Post- och telestyrelsen fattade beslutet att porta kinesiska telekomjättar. Att beslutet var rätt blev inte minst tydligt då svaret från Kina bestod av hot om repressalier.

Det är inte konstigt att många nu också reagerat över att det kinesiska bolaget Tencent köper in sig i vårdbolaget Doktor.se, den näst största digitala vårdtjänsten i Sverige. Som bekant måste samtliga kinesiska företag, statliga som privata, samt alla medborgare enligt kinesisk lag hjälpa landets underrättelsetjänster med exempelvis information, om så önskas. Mot bakgrund av detta är det inte bara infrastruktur, som i fallet med 5G-nätet, som är kritisk information – utan även känsliga personuppgifter, såsom den patientdata som vårdbolag tillhandahåller.

Om vi ser till den inhemska befolkningen i Kina finns redan ett så kallat poängsystem, och personregister med privata och känsliga uppgifter om såväl utländska politiker som affärsmän och opinionsbildare har dessutom upprättats. Vidare vet vi att antalet kinesiska cyberattacker mot patientdatabaser har ökat, vilket bekräftar bilden att denna information är av intresse för Kina.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Mikael Damberg svara på följande fråga:

 

Ser statsrådet några risker med att känslig information, såsom exempelvis patientdata, kan hamna i orätta händer i samband med uppköp av kinesiska företag, och kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar åtgärder utifrån det vi vet?